Toen ze voor het eerst bij mij kwam, voelde ze zich al een hele tijd futloos. Ze merkte dat ze telkens minder enthousiast aan haar projecten begon.
Als ze heel eerlijk was, gebeurde het almaar meer dat ze echt met tegenzin aan haar werkdag begon.
Ze wist dat er ook meer in haar zit dan er nu uitkwam. De job die ze een jaar geleden had aangenomen, was eigenlijk een stap terug.
Ze voelde dat het zo niet meer verder kon. Maar om een of andere reden ontbrak het haar aan motivatie om dit überhaupt te veranderen. En zo zakte haar energie iedere dag zienderogen verder weg. Van de actieve vrouw die ze eens was, bleef er nu nog maar een schim over.
Ze omschreef zichzelf nochtans als een echte doorzetter. “Ik zie hoe het in deze job echt wel kan werken. Alleen weet ik niet goed hoe met de moeilijke momenten om te gaan,” vertrouwde ze me toe. Ze had het gevoel vast te zitten en geraakte er niet meer zelf uit.
Het werd snel duidelijk dat de vrouw die tegenover me zat in een bore-out gesukkeld was.
Iedereen verveelt zich wel es op het werk. Er zijn altijd wel eens momenten dat er minder om handen is op kantoor. Of dat het een periode wat rustiger is. Maar je langdurig en structureel vervelen in je job kan leiden tot een bore-out.
Net zoals bij een burn-out voel je je bij een bore-out uitgeblust. Het gaat namelijk om een energietekort veroorzaakt door chronische stress.
Alleen is de oorzaak van die stress verschillend. Daar waar een burn-out wordt geassocieerd met overbelasting op het werk, is de oorzaak van een bore-out net onderbelasting.
Die onderprikkeling kan te wijten zijn aan letterlijk te weinig werk hebben. Men spreekt dan van een kwantitatieve bore-out.
Bij een kwalitatieve bore-out heb je wel genoeg werk maar is er te weinig uitdaging in je job of is er geen aansluiting met de werkomgeving of het werk dat je doet. Je haalt dus geen plezier uit je job, je vindt dat wat je doet saai en monotoon, misschien zelfs zinloos of ziet er het nut niet van in. Dit is vaak het geval wanneer je overgekwalificeerd bent voor je functie en veel van je talenten hierdoor niet aan bod komen.
De langdurige onderprikkeling creëert chronische stress. Te veel stress hebben kan je ziek maken. Maar ook wanneer je helemaal geen stress hebt, kan je ziek worden. Je hebt namelijk ook een gezonde dosis stress nodig, zo kan je achteraf trots zijn op wat je hebt overwonnen, wat je is gelukt.
Waar je aanvankelijk de onderprikkeling in je vrije tijd nog zal proberen te compenseren met leuke dingen, heb je hier na verloop van tijd geen energie meer voor.
Het begint bij ontevredenheid, intellectuele of creatieve verveling, een gebrek aan voldoening, door betekenisloos werk mis je immers zingeving. Uiteindelijk valt je zelfontwikkeling stil. Je hebt het gevoel vast te zitten in een gouden kooi. Je omgeving verklaart je voor gek, als je nog maar aanhaalt een andere job te overwegen. (Dat goed loon, die vele vakantiedagen, die mooie uren!) Maar voor jou voelt het alsof je niet jezelf kan zijn en dus de hele tijd met een masker op moet lopen.
Het maakt je futloos, je geraakt steeds meer gedemotiveerd, je zin voor initiatief verdwijnt, je wordt onverschilliger. Je hebt nergens nog zin in. Op den duur lijk je wel mentaal afgestompt. Je wordt apathisch of ervaart depressieve gevoelens.
Doordat je potentieel niet ten volle aan bod kan komen, loop je de hele tijd met een gevoel dat er meer in je zit dan er nu uitkomt. Met een rusteloos gevoel en heel wat frustratie als gevolg. Voldoening in je werk lijkt dan ook enkel iets uit een utopische droom.
Maar echt actie nemen komt er maar niet van. Je begint steeds meer te twijfelen aan jezelf. "Misschien kan ik wel niet meer dan dit?", begin je je af te vragen. "Of ben ik gewoon lui?". En zo hakt het uiteindelijk ook in op je zelfvertrouwen.
In een wereld waarin iedereen het altijd maar ‘druk, druk, druk’ heeft, heerst er nog een groot taboe op bore-out.
Durven zeggen dat je werk te weinig uitdagend is, te eentonig of eigenlijk onder je niveau is, is voor veel mensen niet evident. Er gaat hier naast frustratie, dus ook veel schaamte mee gepaard.
Daarom ga je vaak (misschien onbewust) allerlei strategieën ontwikkelen om dit te verbergen.
Zo rek je misschien een taak veel langer dan noodzakelijk is.
Of zet je constant 15 tabbladen open om te laten uitschijnen dat je druk bezig bent en vertrek je telkens pas na je baas om de schijn van ‘toegewijde werknemer’ hoog te houden.
Maar al dat maskeren en doen alsof is uitputtend en leidt uiteindelijk tot nog meer stress.
Ook wanneer je wel genoeg werk hebt, maar de inhoud van je werk niet uitdagend genoeg is (kwalitatieve bore-out) kan dit veel stress veroorzaken. Het vergt immers veel van je om je aandacht er steeds bij te houden. Jezelf telkens weer te motiveren om aan die saaie taak te beginnen of die zinloze taak te hervatten, is een behoorlijke energievreter.
Wanneer die stress te lang aanhoudt en verandert in chronische stress, wordt het steeds moeilijker om nog te kunnen ontspannen.
Daarom lijken de symptomen van een bore-out ook zo sterk op die van een burn-out. Je piekert veel, slaapt slecht, geraakt oververmoeid, bent prikkelbaar, wordt vergeetachtig, krijgt concentratieproblemen. Je begint misschien ook allerlei fysieke klachten te krijgen. Het maakt dat je ook ’s avond s en in het weekend er steeds meer en meer tegen opziet om nog buiten te komen. Je gaat je sociale contacten uit de weg. Wat je algemeen welzijn natuurlijk niet ten goede komt.
Zie je hoe je makkelijk in een vicieuze cirkel kan komen?
Misschien herken jij na het lezen van deze blog hier iets van en is het helemaal nog niet zo ver.
Of misschien zit je er middenin. En lijkt het of je hier nooit uit gaat geraken.
(Ik kan je alvast geruststellen: het kan wel.)
Loopbaancoaching helpt je te ontdekken waar het schoentje juist wringt.
In een traject detecteren we eerst of er sprake is van een bore-out (een burn-out vraagt immers een andere aanpak!).
Verder ligt de oplossing in het duidelijk krijgen van wie jij werkelijk bent, wat jou energie geeft en wat jij precies nodig hebt om je goed te voelen.
Daarom gaan we in een loopbaancoachingstraject:
Om daarna actie te ondernemen. Want actie nemen is key. En dan is het makkelijker als iemand je accountable houdt.
Wil je graag aftoetsen of ik de juiste persoon hiervoor ben?
Samen op weg naar meer voldoening, energie en plezier in je werk
Zet dan vandaag nog een eerste stap.
Vraag een gratis infogesprek aan en dan kijken we samen hoe ik jou kan helpen.
Wanneer jij recht hebt op loopbaancheques, betaal je voor 7 uur loopbaancoaching slechts 90 euro .
Ik begeleid fijngevoelige professionals die niet in één hokje passen, van ontevredenheid, twijfel en gepieker naar duidelijkheid over hun ideale loopbaan zodat ze weer voldoening, energie en plezier ervaren in hun werk en zo ook in hun leven.
Sint-Niklaas - Beveren - Temse
btw-nummer: BE 0550.796.187.